18.8.2016

Undercover-haastattelussa Karmament

Joensuulainen Karmament on vasta parin vuoden ikäinen modernia Death metalia paiskova orkesteri. Bändi on paraikaa puuhailemassa ensimmäisen julkaisunsa parissa, joten nimi saattaa olla monelle vielä tuntematon.

Karmament lähtee kisaamaan kaupungin cover-kuninkuudesta Lamb of Godin sulosävelten saattelemina. Kävimme tiedustelemassa tunnelmia ennen h-hetkeä.


Mistä idea Lamb of Godin coveroimiseksi tuli?

Mitja: Bändin alkuaikoina pari vuotta sitten soiteltiin paria biisiä. Ajateltiin että ne ovat jo suhteellisen tuoreessa muistissa, niin helpottaa uusien biisien opettelua, kun ei tarvitse koko settiä opetella.

Mikko: Kyllä sen kuulee myös omasta musiikista, että on se siellä taustalla vaikuttimena aika voimakkaastikin.

Lamb of God on Mikon mukaan myös muun bändin tasaisessa suosiossa. Mitä Karmamentille muuten kuuluu?

Mikko: Meillä on ollut pieni tauko intin takia. Nyt kun sieltä päästiin, niin alkaa taas tapahtumaan. Ryhdyttiin tekemään uutta materiaalia ja ollaan sitä vähän jo ääniteltykin, ja toivottavasti saadaan tässä pikkuhiljaa julkaistuakin.

Mitäs bändi on mieltä livenä soitetuista covereista?

Mitja: Kyllähän se tarjoaa mahdollisuuden aloittelevalle bändille, että yleisö pääsee mukaan fiilikseen, koska osa biiseistä on silloin jo tuttuja. Keikalla voi olla hankala päästä sisälle uuden bändin tyyliin ja musiikkiin, mikäli kaikki biisit ovat ennestään tuntemattomia.

Mikko: Ja jos se coveroitava bändi on uponnut soittajiinkin, niin kyllä se silloin uppoaa myös yleisöönkin.

Saako bändi kuulostaa lainabiiseissä itseltään vai pitääkö alkuperäistä versiota seurata kuin hai laivaa?

Mikko: Kyllä se biisi pitää tunnistaa, mutta omia juttuja saa tehdä mukaan. Me ollaan muutamassa coverissa jopa lisätty jotain juttuja biisien sekaan, jotka yleisö varmasti tulee huomaamaan.

Mitja: Nää biisit mitä me coveroidaan, on soitettu alun perin kahdella kitaralla. Koska meillä on vain yksi kitara niin basisti ottaa hieman isompaa roolia.

Mitäs mieltä olette tällaisista hassuttelucovereista, kuten esimerkiksi Children of Bodom veivamassa Britney Spearsia?

Mikko: Se oli ihan loistava!

Mitja: Tietenkin niilläkin on paikkansa. Riippuu että miten istuu kokonaisuuteen.

Sällit kertovat, että keikka tulee olemaan tiukka, innostunut ja energinen. Tiedustelen, tuleeko meno olemaan yhtä tiukkaa, kuin Lamb of Godilla eräässä musavideossaan lastenkutsuilla.

Mitja: Vähintään! Nää on niin hyviä biisejä, että livenä soittaessa syke nousee tappiin.

Eli koko perhe voi tulla katsomaan keikkaa?

Mikko: Todellakin.

Kertokaas lopuksi, miksi yleisön kannattaa ja pitää tulla paikalle?

Mitja: Koska kukaan ei vedä Lamb of Godia paremmin kuin me!

Ei edes Lamb of God?

Mitja: Ei edes Lamb of God!

Kuulostaa lupaavalta! Ensimmäinen Undercover-karsinta ravintola La Barressa perjantaina 19.8. klo 22 alkaen.

Haastattelija: Petri Lauronen

Undercover-haastattelussa Maniac Abductor

Maniac Abductor on joensuulainen vanhan liiton thrash metalin nimeen vannova retkue. Nuoret sällit operoivat Rock Academyn siipien suojassa, ja ovat julkaisseet tähän mennessä yhden EP:n. Bändi on otettu soittamaan Undercoveriin, koska tiedämme kokemuksesta live-meiningin olevan energistä ja vauhdikasta.



Haastattelimme yhtyettä ja kyselimme, millä fiiliksillä he ovat lähdössä mukaan kisaan. Bändi kertoo, että he aikovat soittaa ”vitusti vanhaa thrashia, jonne laitetaan pari uutta sekaan”. Kun tiedustelen syytä, tulee vastaus nopeasti:

Jesse R: Potkii säkeille!

Jesse E: Settilistassa on muutama sellainen biisi ja bändi, jotka ovat varmasti meitä kaikkia koskettaneet thrash-alkutaipaleella.

Jesse R. komppaa ja kertoo, ettei kovempaa olla vielä tehty. Kun tiedustelen, mistä innostus thrashiin on lähtenyt alkujaan, vastaa bändi yhtenä kuorona, että Metallicasta.

Late J: Rumpali-Jessen luona pelattiin Guitar Hero Metallicaa. Siitä se itsellä lähti myös kitaran soittaminenkin.

Jesse E: Samoin myös isäukon vanhoista vinyyleistä. Niitä löytyy nykyisin itseltäkin lähinnä muutamia keräilykappaleita. Silloin tällöin levymessuilta aina tarttuu mukaan.

Siirrymme seuraavaan aiheeseen, kun tiedustelen bändin muita kuulumisia. Yhtye on tekemässä uutta musiikkia ja odottaa äänitysten alkamista. Keikkoja on tullut tehtyä parin kuukauden välein ja syksyllä sama meininki jatkuu: bändi vierailee Lahdessa ja Helsingissä.

Mitäs mieltä bändi on sitten livenä soitetuista covereista? Entä onko hyvä, että bändi kuulostaa itseltään lainakappaleissa vai tuleeko alkuperäistä versiota kunnioittaa orjallisesti?

Jesse R: Coverit kyllä piristävät keikkaa, mutta aina ne eivät toimi. Sekin, että voiko bändi heittää omia mausteita sekaan, riippuu vähän biisistä.

Jesse E: Tuoreilla bändeillä coverit sytyttävät hyvin yleisöä, varsinkin jos lainabiisit ovat tunnettuja.

Janne P: Ja varmasti monelle yleisössä lainabiisit ovat monesti se juttu, miksi uudesta bändistä sitten kiinnostutaan. Jos ovat vetäneet tiukasti jonkun hyvän coverin, niin se kannustaa tutustumaan muuhunkin materiaaliin. Rooli on siis tärkeä varsinkin uusille bändeille. Bändi saa kyllä heittää omia juttuja sinne sekaankin ja varsinkin meillä ne vaikutteet kyllä kuuluvat. Sitä mukaa kun tehdään enemmän myös omaa musiikkia, tulee se kuulumaan myös covereissa. Pitää tehdä niin kuin itsestä parhaalta tuntuu.

Kun tiedustelen, kuulostaako bändi itseltään tulevassa Undercover-illassa, on vastauksena, että biisit kallistuvat alkuperäiseen sovitukseen, mutta Maniac Abductor kuuluu etenkin vaikutteiden kautta.

Janne P: Koitellaan mahdollisimman hyvällä energialla vetää. Ihan mukava on lähteä soittamaan. Mukavaa vaihtelua normaalikeikkaan.

Jesse E: Yleisössä on varmasti myös vanhan liiton rässäreitä, joille keikka tulee olemaan varmaan mukava nostalgiapiikki.

Soittaako bändi sitten muuten covereita livenä?

Jesse R: Ennen tietysti soitettiin enemmän kun ei ollut niin paljoa omaa materiaalia, mutta nykyisin vedetään se yksi cover per keikka. Bändeistä Metallica, Kreator, Anthrax, Testament, Havok ja Municipal Waste ovat niitä bändejä, joita ollaan coveroitu.

Nähtäväksi jää, kuinka paljon näitä bändejä veivataan sitten itse Undercoverissa. Ensimmäinen karsinta ravintola La Barressa 19.8. klo 22.

Haastattelija: Petri Lauronen

6.8.2016

SMC:n uusi keikkakonsepti tuo cover-keikat kaupunkiin

Coverointi on hyvin voimakkaastikin ihmisiä jakava musiikillinen ilmiö. Joitain ihmisiä kiehtoo, kun heidän lempibändinsä uskaltaa ottaa toisen artistin kappaleen käsittelyynsä. Toiset taas toivoisivat bändien pitäytyvän omissa biiseissään. Mikä on sinun mielipiteesi?

Susiraja Metal Club tarjoaa sinulle tilaisuuden varmistaa tai muuttaa mielipiteesi covereista, kun laitamme joukon joensuulaisia bändejä näyttämään taitonsa coveroinnin saralla. Paikalliset bändimme saavat kuvaannollisesti pukea ylleen muiden bändien viitat tapahtumassa Undercover.

Mistä Undercoverissa on kyse? Jokainen osallistuva bändi esittää oman settinsä valitsemiaan biisejä. Kukin bändi valitsee yhden biisin, jolla he osallistuvat kisaan. Kun jokainen bändi on esittänyt settinsä ja valinnut biisinsä, live-esitys heidän biisivalinnastaan ladataan nettiin. Yleisö antaa some-äänestyksessä äänensä omasta mielestään parhaiten onnistuneelle bändille. Vähiten ääniä keränneet karsiutuvat kisan edetessä vääjäämättömästi kohti tulikuumaa finaalia.

Millaisia esityksiä bändit sitten tulevat yleisölle tarjoamaan? Coverointi ei ole bändeille aivan tuore asia, ja monesti niitä otetaan keikkasettiin piristysruiskeeksi. Undercoverissa keikoilla tajotaan pelkkiä cover-biisejä death metalista Nightwishiin.

Maineen ja kunnian lisäksi cover-kisan voittajalle on tarjolla muutakin. Susiraja Metal Club haluaa olla mukana tukemassa paikallisen metallikulttuurin hyvinvointia, joten Undercoverin lipputuotot tullaan lahjoittamaan voittajabändille. 

Haluatko kuulla klassisia metallibiisejä paikallisten bändien ryydittäminä? Laita silloin kalenteriisi ylös perjantai 19.8., jolloin Undercover starttaa virallisesti ravintola La Barressa. Loput Undercoverin keikkapäivät ovat 23.9. ja 30.9., sekä loppuhuipennuksena finaali 21.10.

Lisätiedot: susirajametalclub.fi