26.3.2015

Haastattelussa Distral


Seuraava SMC Live! lähestyy kovaa vauhtia. Kävimme tapaamassa Ravintola La Barren lavan 11.4. viimeisenä valtaavaa joensuulaislähtöistä, mutta ympäri Suomea levittäytynyttä hardcorepumppu Distralia. Paikalla bändistä olivat Juksa ja Mikko.

Keitä olette, ja mikä on bändinne sanoma?


Mikko: Mie oon Mikko Jormakka, ja mie oon Distralissa basistina ja toisena laulajana.

Juksa: Mie oon Juksa, Palviaisen Juksa, ja mie oon rumpalina. Siis Distralissa, samassa bändissä.

Mikko: Bändin sanoma.. niin kuin muutkin HC-bändit, yritetään tarkkailla tätä aikaa missä eletään ja tuoda siitä epäkohtia ja ongelmia esiin. Yritetään sanoa niihin myös, jos mahollista, niin jonkinsortin kantakin, että voiko sen hoitaa paremmin vai ei, harvoin voi.

Mitkä ovat historianne tärkeimmät koho- ja käännekohdat?


Mikko: Oiskohan se ollut se Rokit sillon?

Juksa: Se ei ollu vielä Rokitti sillon, kun se oli… Mikä helvetti se oli? Rockbirds! 2007 tai 2006, en muista.

Mikko: Se oli kuitenkin semmonen bändiskaba, mihin lähetettiin demo, ja oliko se sitten yleisöäänestyksen myötä?

Juksa: Joo, yleisöäänestyksen kautta netistä, ja sitä soitettiin OiFm:llä. Siihen valittiin viisi bändiä, jotka studiossa äänittivät. Eikun siinä oli vielä keikkakin. Sit siitä karsiutu viisi, ja ne pääsi studioon äänittämään demot, sit oli yleisöäänestys, jonka voittaja pääs levyttämään tonne Pilfinkille ylämyllylle, tonne Pilfink Recordsille. Siinä tuli tuo eka levy Orders Overload. 2007 julkastiin, oisko ollu kevväällä. Se ei ollu vielä siinä, että pääs Ilosaarirokkiin, mut seuraavana vuonna tuli se palkinto, että oltii Töminässä, 2008.

Mikko: Sillon mie en ollu siinä vielä mukana, mut sillon siinä oli Juksa ja Simo..

Juksa: Simo, Andy ja Samu, siis siinä levyn tekemisen aikaan,  mutta sitten Andy lähti pois bändistä sen jälkeen Make soitti siellä töminässä. Tais olla Maken joku kolmas keikka ehkä.. Sitten oli tietysti rundi 2010, se oli Venäjälle. Sit Samu lähti 2011 ja Mikko tuli viikko siitä sit bändiin.

Mikko: Sillon meillä oli suunnitteilla se Eurotour. Eli alun perin siinä oli, kaks ja puol viikkoa ja montako keikkaa, kakstoistako se oli? Ja päälle 6000 kilsaa.

Juksa: 6700 muistaakseni ajettiin.

Mikko: Se oli ihan naurettava se alkuperäinen suunnitelma. Niistä sitten karsiutui varmaan puolet pois. Soitettiinkohan me kuus sitten...

Juksa: Promoottorit aina ryssi niitä keikkoja jokapuolella, varsinkin Puolassa.

Mikko: Siitä vähän eteenpäin, 2013, tehtiin se omakustanne, Prospective Outcome, ja demoja ollaan tehty siinä välissä, vaikka hyrymykket. Viimesin hieno juttu oli, kun päästiin korkkaamaan tuo Ilosaarirockin Töminä viime kesänä. Se oli siistii.

Miltä tuntui startata viime kesän Ilosaarirock?


Mikko: Se oli ihan sika hauskaa, kun tuntu että pääs vihdoinkin semmoselle festarikeikalle, ja näki millasta se on bändinä olla siellä, kun niin monena vuonna oon ollu just Ilosaarirockissa vapaaehtoisena, siellä on aina ollu sillein töissä, ja nyt siinne pääs sillein artistina kattomaan, että millasta se on siitä näkökulmasta, joten oli mielettömän hauskaa.

Juksa: Oliskohan se ollu kevväällä, vuos sitten suunnilleen, kysy meitä sinne, että ollaanko innokkaita lähtemään tonne. Ei siinä paljoo tarvinnu miettii. Mie vastasin sille suorilta, kysymättä muilta, että soppiiko.

Mikko: Sit Juksa vaan laitto meille tekstiviestit, että oltas menossa Töminään, että onhan se jo ok, kun jo lupasi.

Juksa: Ja hauskaa oli, kun onhan se Ilosaarirock lähinnä sydäntä, niin totta kai, ihan huippuahan se oli.


Mitä eroa on soittaa metalli- ja punk-yleisölle?


Juksa: No minun mielestä ainaki punkyleisö liikkuu vähän enemmän siellä ja hakee sitä fiilistä. Ja metallin porukka on sellasta, että ne taas kuuntelee sitä soittamista ja niitä biisejä, siinä missä punkki heiluu kännissä menemään silleen ja tälleen. Sama se, mikä keikka on, molempia tyyppejä löytyy joka kerta.

Mikko: Se on ollut mukava huomata, ettei ole koskaan tullut sellaista musiikkipoliisia vastaan, joka vain katsoo nyrpeenä meitä, ettei tommosta sekasotkua saa soittaa. Onhan se aika monimuotonen tuo meidän musiikki. Ei mee lokeroon suoraan ekana.

Juska: Oltiinhan me siellä Eurotourilla sellasessa kokonaan metallitapahtumassa.

Mikko: Nocturnal Arts oli siellä Slovakiassa, se oli joku enemmän tämmönen black metal-tapahtuma, pikkufestari. Siellä se yleisö oli huomattavasti. metallipainotteisempaa. Ne just kuunteli. Kaikki ne viis ihmistä jotka suostu jäämään, kuuntelikin sitten loppuun asti. Olivat jälkeenpäin tosi mielissään keikasta ja kiittelivät kovasti, että hyvä keikka. Ne  kaikki viis.

Miten näette hardcoren aseman raskaampaan musiikkiin verrattuna?


Juksa: HC tuntuu kokoajan nostavan päätänsä. Hc bändejä tullee kokoajan lisää ja keikkoja on enemmän. Metalli on taas niin suosittua, ettei se tästä maasta lähe ikinä kulumallakaan pois. Metallilla taas on paljon ylitarjotaa HC:seen verrattuna, ja suoraviivaiselle HC:lle tuskin löytää joka viikonloppu kuulijakuntaa omasta kaupungista, toisin kun metallista. Sille lyötyy aina kuulijakuntaa, kuhan esiintyjissä on vaihtuvuutta.

Mikko: HC:ssä on tietynlainen kehittyminen tapahtunu, se on muuttunut paljon monimuotoisemmaks. Ihan kun metallillekkin kävi aikana.

Juksa: Tulee HC:llekin näitä alalajeja. Mekin tituleerataan itteemme melodiseksi HC:ksi. Se melodisuus tulee siinä, että on se halu tuoda niitä musiikin eri tasoja siihen. Simo ja Make osaisivat vastata paremmin tähän. Myöhän ei biisejä tehä Mikon kanssa. Mikko tekee sanoja kyllä, mutta muuten me keskitytään siihen sovittamispuoleen. Ollaan siitä sovittajaimmeisiä, kun taas biisit tulee just Simolta ja Makelta.

Mistä johtuu suosionne Itä-Euroopassa ja Venäjällä?


Mikko: Distral on niin helppo lausua itäeurooppalaisen ja venäläisen suuhun.

Juksa: Kyllähän yllähän se yllätti siellä rundilla, että ne ties meidän biisien nimiä ja ties ylipäätään meidät.  Se oli sillain, et ”mitä vittuu”, ei Suomessa kukaan tiiä meitä, Joensuussa ehkä muutama. Kai ne on ne ihmiset siellä semmosia, että punkki-hc -systeemi kiinnostaa. En tiiä. Enkä ees muista muutenkaan, kun olin aikamoisessa hutikassa siellä. Mutta itse kysymys... En tiedä.

Mikko: Kai me ollaan vaa niin kommeita.

Juksa: Nii, luultavasti siitä.

Mitä on vielä tulossa yhtyeeltä tulevaisuudessa?


Mikko: Ollaan varmaan puoli vuotta uusia biisejä reenailtu ja nyt sit niitä nauhottelemmaan.

Juksa: Studion uumeniin.

Mikko: Nii, tissiä läpsyttelemmään. Se mitä teemme uudella matskulla, jää yllätykseksi.

Ja lopuksi terveiset ihmisille, miksi kannattaa tulla seuraavaan SMC Liveen!


Mikko: Saa kaljaa halvalla, ja kohtuullisia live-esiintymistä. En tiiä kahdesta muusta bändistä, mut innolla ootan, mitä sieltä on tulossa. Uskon, kuten monet illat olen La Barressa viettänyt, siellä tulee olemaan hyvin viihtyisää hyvä ilmapiiri, ja olettaisin, että olisi keväinen fiilis. Lupausta ilmassa.

Juksa: Äkästä meininkiä on tulossa.  Siksi varmasti kannattaa tulla, että ehkä saattaa tulla ennenkuulumatonta materiaalia, jota ei olla soitettu millään keikalla. Barre on aina hyvä mesta, ja erittäin komeita miehiä!

Distralin nettisivut
Distral Bandcampissa
Distral Facebookissa

- Petja Haimila & Ville Karvinen / Susiraja Metal Club ry:n hallituksen jäsenet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti