2.3.2015

Keikkaraportti: Moonsorrow, Sotajumala ja Inthraced @ Kerubi



En ollut kieltämättä pitkään aikaan odottanut mitään keikkaa näin kovasti. Kaikki kolme illan esiintyjää on tullut joskus todistettua livenä, ja kahden viimeisen bändin näkemisestä on kulunut aikaa jo useampi vuosi. Moonsorrow on ollut itselleni vuosien saatossa ehkäpä se kaikkein tärkein metallibändi, jonka fanitus on vain syventynyt aina siitä lähtien, kun ostin albumin Voimasta ja Kunniasta lukion ekskursiolla Helsingin Free Record Shopista. Ja mikäs siinä, kun illan anti oli muutenkin sangen herkullinen, ainakin noin periaatteessa.

Homman avasi joensuulainen Inthraced. Keikan ensi-iskuilla luulin harmikseni, ettei paikalle ollut eksynyt juuri ollenkaan väkeä. Mutta kuten niin usein Kerubissa, ravintolan puoli siirtyy saliin vasta ensimmäisen biisin aikana, ja avausrallin loputtua huomasin olan yli vilkaistessani, että sali oli jopa yllättävän täynnä. Paikalliset bändit kiinnostavat ja hyvä niin. Inthraced on kehittynyt muutamassa vuodessa mielestäni yhdeksi maamme lupaavimmista melodista death ja black metalia yhdistelevistä orkestereista. Kun tähän ynnätään vielä virtuoosimainen soittotyöskentely, voidaan tulevaisuuden ennustaa olevan suotuisa. Seuraava keikka taitaakin olla Wacken Metal Battlessa Kuopion Henkassa, joten ei vielä tiedä mitä kaikkea tästä seuraa.

Sotajumala oli illan toinen esiintyjä. Bändi julkaisi omakustannealbumin taannoin, ja ilmoitti lopettavansa, mikäli ottaa rahallisesti persnettoa prosessista. Rohkea veto ja hyvin mielenkiintoinen sellainen. Vaikka kyseessä on hieno bändi, ja esimerkiksi Teloitus pyörähtelee vieläkin omalla lautasella, mielestäni uusin levy Raunioissa oli ehkä Sotajumalan heikoin esitys yhdessä sitä edeltävän Kuolemanpalveluksen kanssa. Lähdin näin ollen semisti skeptisenä keikalle. Kuinkas sitten lopulta kävikään! Keikka oli silkkaa murhaa alusta loppuun. Yllätyksekseni myös uudet biisit toimivat tiukasti livenä. Sotajumala on LIVEBÄNDI! Pitti ja fleda pyöri kysymättäkin, ja koko yleisö oli hyvin messissä. Olipas lievästi ilmaistu. Orkesterin ja eritoten nokkamies Mynnin lavaesiintyminen on niin karismaattista, että yleisö syö vaikka kourallisen matoja bändin kädestä. Aivan loistavaa!

Varoitus! Keikkakokemus on suodatettu fanilasien lävitse. Saattaa sisältää kritiikinjäämiä. Olin Sotajumalan pitin jäljiltä fyysisesti melko rikkinäinen mies. Illan pääesiintyjän läsnäolo sai kuitenkin staminan ehtymään. Näin viimeksi Moonsorrowin Varjoina kuljemme kuolleiden maassa -levyn julkkarikeikalla Nosturissa, ja se oli yksi hienoimpia keikkakokemuksia, joita allekirjoittanut on todistanut. Tilasin etukäteen vähintään uskonnollista kokemusta, ja sellaisen myös sain. Voi veljet, mikä keikka! Mitä tähän voi sanoa? Tykkäisin varmaan keikasta, vaikka lavalla olisivat ainoastaan alastomat Sorvalin serkukset soittamassa nahkahanuria. Onneksi näin ei kuitenkaan ollut, vaan kyseessä oli helposti bändin paras tähänastisista keikoista, joita olen päässyt näkemään. Settilista oli täydellinen! Kun Pimeä lähti jo toisena biisinä, tiesin että olen todistamassa jotain legendaarista. Viimeistään siinä vaiheessa, kun spiikissä kuului mainittavan jotain jäiden jättiläisistä, miltei romahdin. Jotunheimin muistelu laittaa ison miehen herkistymään pelkästään tätä raporttia kirjoittaessa. Vielä encorena Huuto ja etenkin Sankaritarina, niin jouduin sellaiseen euforiaan, jota en ole kuunaan kokenut. Kelpasikos myös muille? Kyllä taisi kelvata. Vilkaisin Sankaritarinan kuoro-osuuden aikana taakseni: pelkkiä ihmisiä, joiden suut olivat asennossa ”duckface monttu ammollaan”. Aivan mieletöntä, kerta kaikkiaan. Kiitos Moonsorrow, että olet olemassa!

Seuraavana päivänä parannellessani sotahaavojani kotisohvalla, mietin, olikohan tämä paras keikkailta, jota olen asiakkaana todistanut. Hyvin lähellä se ainakin oli, sillä kaikki bändit ylittivät odotukset moninkertaisesti. Kuitenkin se viimeinen niistä… Nääh, olkoon menneeksi. Onhan tätä jo hehkutettu muutenkin. Paras keikka ikinä!

- Petri Lauronen / Susiraja Metal Club ry:n puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti